سرطان پستان Breast Cancer ، نوعی سرطان می باشد که از نسج سینه آغاز شده و به دنبال رشد غیرطبیعی سلول ها در سینه رخ می دهد. به جرأت می توان گفت سرطان سینه ، یکی از شایع ترین انواع سرطان در میان خانم ها به شمار می رود ؛ لذا از این حیث باید مورد توجه بسیار قرار گیرد. البته به گفته دکتر کامران دولتشاهی ، بهترین فلوشیپ جراحی سرطان و بیماری های خوش خیم سرطان در اصفهان ، لازم به ذکر است که همه توده هایی که در سینه ایجاد یا احساس می شوند ، لزوما دالّ بر سرطان نبوده و ممکن است کیست های غیر سرطانی باشند که به دنبال علل مختلفی ایجاد شده اند. به هر حال عامل ایجاد توده در پستان هر چه که باشد ، نباید نسبت به این مسئله بی توجه بوده و از مراجعه زودهنگام به پزشک متخصص غفلت نمود ؛ از این رو اکیدا توصیه می شود در صورت احساس هر گونه تغییر غیر طبیعی در سینه ها ، سریعا به پزشک مراجعه نمایید ؛ چرا که با تشخیص به هنگام و اقدام سریع ، درمان آن امکان پذیرتر و موفقیت آمیزتر خواهد بود.

سرطان پستان - دکتر کامران دولتشاهی

معمولا چه کسانی به سرطان پستان مبتلا می شود

این مشکل معمولا در زنان رایج است. همچنین اکثرا در زنانی با سن بیش از 50 سال دیده میشود. البته توجه داشته باشید ، که مردان نیز می توانند به این بیماری مبتلا شوند. زنانی که تغییر جنسیت داده اند نیز بیشتر از مردان امکان ابتلا به این بیماری را دارند.

انواع سرطان پستان

به طور کلی انواع مختلف و بسیار زیادی از این بیماری وجود دارد ، که عبارتند از:

کارسینوم مجرای تهاجمی: این نوع سرطان در مجرای شیردهی شما شکل می گیرد و سپس به مرور زمان در سایر بخش ها و بافت اطراف سینه پخش می شود. این نوع رایج ترین آن است ؛ زیرا 80 درصد موارد ابتلا به این مشکل را شکل می دهد.

کارسینوم مجرای اولیه: به این نوع سرطان مرحله صفر نیز می گویند ، که توسط برخی نیز پیش از سرطان محسوب می شود. در این مرحله سلول های آلوده از مجرای شما عبور نکرده اند. درمان این نوع بسیار ساده است ، اما باید دقت کنید و درمان را سریع آغاز کنید تا پخش نشود و به مشکلات شدید تر و سرطان پستان پیشرفته منجر نگردد.

کارسینوم لوبولار تهاجمی: این نوع از مشکل در محل تولید شیر در سینه شما شکل می گیرد و به مرور زمان به اطراف خود پخش می شود. این نوع از سرطان 10 الی 15 درصد موارد را شکل می دهد.

کارسینوم لوبولار اولیه: یک مشکل قبل از سرطان است ، که در آن سلول های غیر عادی در لوبول های سینه مشاهده شده اند. این مشکل به خودی خود سرطان نمی باشد ، اما زمینه ای برای ایجاد آن است. بنابراین باید مراقبت ها و پیشگیری های لازم را برای جلوگیری از ابتلا به سرطان پستان انجام دهید.

سرطان سینه منفی سه گانه: این نوع یکی از دشوار ترین انواع این بیماری برای درمان است و بهبود دادن آن کار بسیار پر چالشی می باشد. دلیل اسم آن نیز به دلیل تفاوت کلی آن با سایر انواع سرطان است ، که همین موضوع درمان آن را بسیار سخت می نماید.

انواع تومور پستان

در ارتباط با تومورها یا توده های سینه ، باید متذکر شد که برخی از این توده ها سرطانی ( بدخیم ) بوده و به اصطلاح منجر به بروز سرطان پستان می شوند و برخی دیگر غیر سرطانی ( خوش خیم ) می باشند ؛ البته توده های دیگری نیز موسوم به توده های بینابین نیز وجود دارند که در بدو ابتلا حالت غیر سرطانی داشته و به تدریج به توده های سرطانی بدل می گردند. توده های سرطانی ، معمولا حالتی سفت داشته و به اطراف حرکت نمی کنند ؛ اما توده های غیر سرطانی ، غالبا نرم بوده و متحرک هستند ؛ اما باید توجه داشته باشید که نمی توان گفت در همه موارد ، توده های سفت به منزله سرطانی بودن توده بوده و توده های نرم بی خطر هستند ؛ چرا که این توده ها همیشه با هم تفاوت نداشته و در نتیجه ممکن است با هم اشتباه گرفته شوند.

به عنوان مثال گاهی اوقات توده های موجود در پستان ممکن است در لمس ؛ نرم و متحرک و خوش خیم به نظر آیند ، اما در حقیقت امر می توانند سرطانی و بدخیم باشند. لذا به طور کلی توده های پستان ، جهت بررسی دقیق حتما باید مورد ارزیابی و معاینه قرار گیرند. گاها برخی خانم ها این طور تصور می کنند که توده های کوچک پستان ، نگران کننده نیستند ؛ اما باید اشاره داشت که این باور غلط است ، زیرا در برخی موارد توده های سرطانی سینه در زمان شروع بسیار کوچک هستند ؛ بنابراین سایز توده های سینه ، هرگز تعیین کننده سرطانی بودن یا غیر سرطانی بودن تومورها نبوده و این مسئله باید توسط بهترین جراح سرطان پستان در اصفهان مورد بررسی قرار گیرد.

صحبت های دکتر کامران دولتشاهی فلوشیپ جراحی سرطان سینه ، درباره توده های سینه

چه زمانی باید به پزشک مراجعه شود ؟

قاعدتا این سوال در ذهن همه خانم ها ایجاد می شود که در چه سنی باید به پزشک مراجعه کنند ؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که کلیه بانوان فارغ از سنی که دارند ، باید حداکثر 2 الی 4 هفته پس از لمس توده در پستان فورا به جراح مراجعه نمایند ؛ البته توصیه می شود بلافاصله پس از لمس توده ، مراجعه به پزشک صورت پذیرد. لازم به ذکر است که زمان مراجعات بعدی نیز توسط خود پزشک معین می شود. توجه داشته باشید که زمان مراجعه به بهترین فلوشیپ جراحی سرطان سینه در اصفهان ، در درمان توده های پستان تاثیر قابل توجهی دارد ؛ تا جایی که چنانچه توده ای سرطانی باشد مراجعه سریع تر به پزشک می تواند در درمان بیماری بسیار موثر واقع شود. معمولا زنان بر این باورند که صرفا وجود عوامل خطر ؛ از جمله ابتلا به سرطان پستان در اقوام درجه یک ، می تواند آن ها را در معرض ابتلا به این نوع از سرطان قرار دهد ؛ باید گفت که این باور ریشه علمی ندارد ، زیرا تنها 5 الی 10 درصد از سرطان های سینه ریشه وراثتی داشته و بسیاری از خانم های مبتلا به سرطان سینه ، هیچ عامل خطری نداشته اند.

سرطان سینه چگونه شروع می شود؟

همانطور که ممکن است بدانید، سرطان سینه در نتیجه تغییرات غیرطبیعی در سلول‌ های سینه شکل می ‌گیرد. این تغییرات می ‌توانند از نظر ژنتیکی یا بیولوژیکی رخ دهند و باعث ایجاد سلول‌ های سرطانی در بافت سینه می ‌گردند. علل ابتدایی بروز سرطان سینه هنوز به طور کامل مشخص نیست، اما برخی عوامل ریسک شناخته شده وجود دارند. به عنوان مثال:

  • تاریخچه خانوادگی: اگر در خانواده شما سابقه سرطان سینه وجود داشته باشد، شما احتمالا در معرض بیشتر ابتلا به سرطان سینه قرار دارید.
  • سن: ریسک ابتلا به سرطان سینه با سن بالاتر افزایش می ‌یابد، به‌ طوری که اکثر موارد در زنانی که بالای 50 سال هستند اتفاق می ‌افتد.
  • ژنتیک: برخی از تغییرات ژنتیکی می ‌توانند احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند.
  • عوامل محیطی: عواملی مانند استفاده طولانی مدت از هورمون ‌ها، مصرف الکل، چاقی و نشاسته‌ های پرفراوان در رژیم غذایی می ‌توانند بر روی احتمال ابتلا به سرطان سینه تأثیر داشته باشند.

سرطان سینه از کدام قسمت بدن آغاز می شود؟

سرطان سینه از بافت‌ های درون سینه و به ویژه از بافت غده‌ای که مسئول تولید شیر در دوران شیردهی است، آغاز می ‌شود. اغلب سرطان سینه از داخل لوله‌ های کوچکی که به مجرای اصلی سینه متصل شده ‌اند، نشات می ‌گیرد. این به معنای این است که سرطان سینه در داخل بافت سینه شروع می ‌شود و به مرور زمان می ‌تواند به سایر قسمت‌ های سینه و حتی بافت ‌های مجاور یا به اعضا و بافت ‌های دورتری انتشار یابد.

چگونه سرطان سینه در بدن پخش می شود؟

سرطان سینه می‌ تواند به صورت مستقیم یا نیمه مستقیم از طریق عواملی مثل سیستم لنفاوی و خونی به سایر بخش‌ های بدن پخش شود. در صورتی که سلول‌ های سرطانی از توده‌ی اصلی سرطان سینه جدا شده و به سایر اعضا و بافت‌ های بدن منتقل شوند. این سلول‌ های سرطانی می‌ توانند از طریق سیستم لنفاوی به گرد همایی لنفاوی های فراوان در بدن پخش شوند و به لنفوگردها و لنفوسلول‌ها متصل شوند. همچنین، از طریق خون و عروق خونی نیز می‌ توانند به دیگر قسمت‌ های بدن سفر کنند. به عنوان مثال، سلول ‌های سرطانی سینه ممکن است به قلب، ریه ‌ها، کبد، استخوان و سایر اعضا منتقل شوند. البته، این روند پخش سلول‌ های سرطانی وابسته به ویژگی‌ های بیولوژیکی و مراحل بالینی سرطان سینه است و نه در تمامی موارد رخ می‌دهد.

سرطان پستان - دکتر دولتشاهی

علائم سرطان پستان چیست و چگونه آن را تشخیص دهیم ؟

این بیماری در برخی از افراد ممکن است بدون ایجاد علائم ظاهر شود و در برخی افراد علائمی وجود دارد که در هر فرد متفاوت است. وجود هریک از علائم زیر به معنی سرطان سینه نیست اما لازم است با ظاهر شدن این علائم به پزشک مراجعه کنید :

  • ایجاد اجزای توده مانند یا برجستگی در پستان و در حفره زیر بغل
  • ضخیم شدن پوست پستان و متورم شدن بخشی از آن
  • پرتغالی شدن پوست سینه
  • کشیده شدن نوک سینه به داخل و یا درد در نوک سینه
  • قرمز و یا پوست پوست شدن نوک سینه
  • ترشح مایعاتی از نوک پستان
  • هرگونه تغییر شکل در سینه ها و یا احساس درد در آن ها

آیا هر نوع توده در پستان خطرناک می باشد ؟

هر نوع توده ای در پستان لزوما سرطانی نیست. گاهی ممکن است این توده ها کیست هایی پر از مایع باشند که به دلایلی نظیر فیبروکیستیک پستان ایجاد می شوند. این نوع کیست ها نیز تغییراتی را در سینه ها ایجاد می کند که گاهی ممکن است با سوزش و یا درد همراه باشد.

پیشگیری از سرطان پستان

سرطان سینه نیز مانند بسیاری از بیماری ها تحت تاثیر عوامل تغییر ناپذیری مانند ژنتیک و یا عوامل تغییر پذیر مانند سبک زندگی قرار دارد. اگر بدانیم علت اصلی ایجاد این توده ها چیست می توانیم از این عوامل دوری کنیم و از سرطان پیشگیری نماییم. به همین منظور عواملی که موجب ایجاد سرطان می شود را به 2 دسته تقسیم کرده که در ادامه هریک را شرح خواهیم داد.

  • عوامل تغییر ناپذیری که در ابتلا به سرطان پستان نقش دارند :

بالا رفتن سن و اتفاق هایی مانند جهش ژنتیکی ، سابقه ابتلا به این سرطان را در افراد خانواده ، بیماری های غیر سرطانی در پستان ، پرتو درمانی و مصرف داروهای دی اتیل ستیل بسترول از جمله مواردی است که می تواند شانس ابتلا به سرطان را در افراد افزایش دهد.

  • عوامل تغییر پذیری که در ابتلا به سرطان پستان نقش دارند :

چاقی و اضافه وزن بعد از یائسگی ، ورزش نکردن و نداشتن تحرک کافی ، مصرف داروهای پیشگیری از بارداری ، سابقه حاملگی بدن زایمان ، مصرف نوشیدنی های الکلی ، استعمال دخانیات از جمله مواردی است که می تواند شانس ابتلا به سرطان در سینه را افزایش دهد. می توانید با داشتن سبک زندگی سالم این عوامل را کنترل کنید تا شانس ابتلا به سرطان را تا درصد زیادی کاهش دهید.

روش های تشخیص سرطان پستان

گاهی اوقات بعد از پیدایش علائم ، این بیماری کشف می شود. اما در بیشتر موارد سرطان سینه بدون علامت می باشد. به همین دلیل غربالگری منظم در افرادی که احتمال ابتلا به سرطان سینه در آن ها زیاد است ، موضوعی مهم بوده که باید نسبت به آن توجه داشته باشند.

تست های تصویربرداری برای تشخیص سرطان سینه

برای تشخیص سرطان پستان آزمایش های مختلفی وجود دارد. اگر علائم مبنی بر سرطان با انجام معاینات و آزمایش توسط بهترین جراح سینه اصفهان مشاهده شود ، لازم است برای اطمینان از این موضوع تست های زیر نیز انجام شود :

  • سونوگرافی سینه یا اولتراسوند پستان
  • ماموگرافی
  • MRI پستان

نمونه برداری :

در مواردی که نتیجه آزمایش های فیزیکی و تصویربرداری نشان دهنده یک توده در بافت سینه ها باشد ، نمونه برداری و یا بیوپسی سینه انجام خواهد شد. این راه به تشخیص نوع توده و بدخیم و یا خوش خیم بودن آن ها کمک زیادی می کند.

درمان سرطان پستان در اصفهان

در صورتی که مبتلا به کانسر سینه باشید ، گزینه های درمانی توسط پزشک در اختیار شما قرار می گیرد. لازم است در رابطه با مزایا ، عوارض و خطرات جانبی هر یک از روش ها به خوبی تحقیق کنید تا در نهایت با مشورت پزشک بهترین روش درمانی برای شما انجام شود.

درمان موضعی : نوعی جراحی برای برداشتن تومور از ناحیه سینه بوده که روی سایر بخش های بدن ، تاثیری ندارد. با توجه به نوع سرطان و میزان پیشرفت آن ممکن است به روش های درمانی دیگر نیاز باشد. معمولا در درمان های موضعی به رادیوتراپی بعد از جراحی نیاز است.

 درمان سیستمیک : به روش های درمانی که از دارو برای درمان سرطان پستان استفاده می شود ، درمان سیستماتیک گفته می شود. از جمله این روش ها می توان به شیمی درمانی ، هورمون درمانی ، ایمونوتراپی و درمان هدفمند سرطان اشاره نمود.

سخن آخر :

متاسفانه برخی از بانوان با مشاهده توده در سینه خود دچار تشویش و نگرانی می شوند تا جایی که حتی از مراجعه به پزشک هراس دارند ، این دسته از خانم ها باید آگاه باشند که اگرچه هر توده ای در پستان به منزله سرطان نیست ، اما سرطانی نبودن توده یا توده ها باید توسط پزشک متخصص به اثبات برسد. ناگفته نماند که سرطان پستان ، همیشه با توده همراه نبوده و در برخی موارد ممکن است پیش از آن که فرد احساس وجود توده در پستان خود داشته باشد ، از طریق ماموگرافی مشخص شود که به سرطان سینه مبتلا است. بنابراین خانم های عزیز و محترم حتما باید جهت انجام معاینات سالیانه به پزشکان متخصص در حوزه سرطان و بیماری های سینه ، مراجعه کرده و نسبت به انجام ماموگرافی و سونوگرافی سینه مبادرت نمایند تا از صحت سلامت سینه های خود اطمینان حاصل کنند.

دلایل ابتلا به سرطان پستان

پزشکان می گویند که سرطان سینه زمانی رخ می دهد که برخی سلول های سینه شروع به رشد کردن بیش از اندازه می نمایند. این سلول ها با سرعت بیشتری از یک سلول عادی پخش و تکثیر می شوند بعد از آن با ادامه این فرایند باعث ایجاد یک برآمدگی در سینه شخص می شوند. همچنین این سلول ها می توانند با ادامه به تکثیر در گره های لنفاوی شما و سایر نواحی بدن نیز پخش شوند.

همچنین سرطان پستان در اکثر مواقع در بخشی از سینه که شیر در آن تولید می شود رخ می دهد و احتمال آغاز سرطان از آن ناحیه بالا می باشد. ضمنا در بافتی در سینه به نام نرمک و سایر بخش های پستان نیز احتمال رخ دادن سرطان وجود دارد. محققان نشان داده اند که فاکتورهای هورمونی ، سبک زندگی و محیطی می توانند باعث افزایش ریسک سرطان سینه شوند. برخی از افراد نیز بدون اینکه هیچگونه نشانه و یا ریسکی از سرطان وجود داشته باشد به آن مبتلا می شوند. در این موارد همواره به وضوح دلیل ابتلا مشخص نیست و نمی توان گفت که چرا این افراد بدون نشانه ای از سرطان سینه به آن مبتلا می گردند. برخی فکر می کنند که این مورد ممکن است به دلیل مشکلات ژنتیکی یا تغییراتی در محیط ژنتیکی شخص باشد که او را به این بیماری مبتلا می نماید.

مقدار رایج بودن سرطان پستان

طبق آمار یکی از رایج ترین انواع و دومین دلیل مرگ در زنان به دلیل سرطان این نوع می باشد. این آمار به شکل ویژه ای در زنانی که در سنین 35 الی 54 سال هستند بالا می باشد و شدیدا آنها را تهدید می کند بنابراین در صورتی که فاکتورهای ریسکی یا نشانه هایی این این بیماری را مشاهده نمودید حتما آن را جدی بگیرید و با مراجعه به پزشک پیگیری نمایید.