مقصود از جراحی لامپکتومی ، جراحی برداشتن بافت سرطانی یا سایر بافت های غیرطبیعی پستان همراه با یک لایه از بافت طبیعی اطراف آن با حفظ ظاهر و احساس پستان است. لامپکتومی را می توان جراحی برداشتن موضعی گسترده یا جراحی ماستکتومی جزئی نامید. دکتر کامران دولتشاهی ، بهترین جراح سینه در اصفهان ، در این حوزه ، خدمات بسیار ارزنده ای را به تمام بیماران ارائه می دهد.

 

جراحی لامپکتومی - دکتر دولتشاهی

جراحی لامپکتومی چیست ؟

مطالعات نشان می دهد لامپکتومی در مراحل اولیه سرطان و پرتودرمانی در جلوگیری از عود سرطان پستان به اندازه برداشتن کل پستان ( جراحی ماستکتومی ) موثر است. متخصصین سرطان ، معمولا به زنان زیر 70 سال مبتلا به سرطان که در مراحل اولیه تشخیص داده است ؛ پرتودرمانی پستان آسیب دیده را با هدف از بین بردن سلول سرطانی باقیمانده و جلوگیری از بازگشت سرطان توصیه می کنند. عمل لامپکتومی ، همچنین ممکن است برای از بین بردن برخی ناهنجاری های غیرسرطانی یا پیش سرطانی پستان استفاده شود. یک یا چند غده لنفاوی در زنان مبتلا به سرطان تهاجمی پستان در حین جراحی از ناحیه زیر بغل برداشته می شود. این گره ها که گره نگهبان نامیده می شوند ، اولین گره های لنفاوی هستند که سلول های سرطانی ، در صورت برداشتن پستان ؛ به آن جا سرایت می کنند. بهترین جراح سرطان پستان اصفهان ، با برداشتن غده لنفاوی می تواند بررسی کند که آیا سرطان منتشر شده است یا خیر ؟ زنان مبتلا به سرطان مجاری شیر ( DCIS ) که جراحی لامپکتومی انجام می دهند ، نیازی به برداشتن غدد لنفاوی ندارند.

چه افرادی به انجام جراحی لامپکتومی نیاز دارند؟

اگر شما جزو افرادی هستید که یک یا چند مورد از شرایط زیر را دارید ، کاندید مناسب برای این جراحی محسوب می شوید :

  • سرطان تنها ، یک بخش از سینه شما را تحت تاثیر قرار داده و آلوده کرده است.
  • توموری که قصد درمان آن را داریم ، بسیار کوچک است و در صورت انجام لامپکتومی و برداشتن بخش کوچکی از سینه ، بافت لازم برای اصلاح مجدد فرم سینه را در اختیار خواهیم داشت.
  • البته توجه داشته باشید که ، تصیم و نظر نهایی در رابطه با انجام یا عدم انجام این پروسه درمانی ، به تشخیص پزشک متخصص وابسته است.
  • می توان در کنار این جراحی ، پرتو درمانی هم برای بیمار انجام داد.

در چه مواردی ، پزشک انجام لامپکتومی را توصیه نمی کند ؟

بهترین جراح سینه اصفهان ، عمل لامپکتومی را توصیه نخواهد کرد ؛ اگر بیمار از شرایط ذیل برخوردار باشد :

  • سابقه اسکلرودرمی

در مواردی که بیمار ، سابقه اسکلرودرمی داشته باشد. اسکلرودرمی ، نوعی بیماری نادر و پیشرونده روماتیسمی است که می‌تواند به صورت موضعی یا عمومی بروز کند. در صورت ابتلا به اسکلرودرمی ؛ پوست بیمار ، ضخیم ، سفت و خشک می شود و گاهی در انتهای اندام ها زخم ایجاد می شود. به دنبال این بیماری ، تجمع کلاژن و سایر فیبرهای پوست صورت و اندام ها اتفاق افتاده و در نتیجه ؛ مفاصل دست و پا ، ریه ، کلیه و دستگاه گوارش به خصوص مری ، گرفتار شده و فرد ناتوان می گردد.

  • سابقه لوپوس اریتماتوی سیستمیک ( خودایمنی )

لوپوس اریتماتوی سیستمیک ، نوعی بیماری التهابی مزمن است که در صورت انجام پرتودرمانی می تواند بدتر شود ؛ از این رو در صورت ابتلای فرد به این بیماری ، انجام جراحی لامپکتومی در اصفهان برای وی ممنوع خواهد بود.

  • وجود دو یا چند تومور در نواحی مختلف پستان

تومورهای موجود در بخش های مختلف سینه ، هرگز با ایجاد یک برش قابل برداشت نبوده و از بین نمی روند ؛ لذا در این موارد انجام عمل لامپکتومی ، سبب ایجاد چندین برش در سینه بیمار شده و این اتفاق ، ظاهر سینه ها دچار دفرمیتی می کند.

  • سابقه پرتودرمانی در ناحیه پستان

افرادی که قبلا سابقه انجام پرتودرمانی در سینه را داشته اند ، پرتودرمانی های بعدی برای شان ، بیش از حد خطرناک خواهد بود.

به منظور نجام جراحی لامپکتومی در اصفهان حتما باید به بهترین جراح سینه ، مراجعه نمایید. چرا که این پروسه در راستای درمان سرطان بوده و از حساسیت بالایی برخودار است.

جراحی لامپکتومی - دکتر دولتشاهی

  • ابتلا به نوعی از سرطان که به تمامی بافت و پوست پستان انتشار یافته

در مواردی که فرد ، مبتلا به سرطانی باشد که به تمام پستان و پوست روی آن گسترش یافته است ؛ احتمال این که جراحی لامپکتومی ، سرطان را به طور کامل از بین ببرد ؛ وجود نخواهد داشت.

  • کوچک بودن سینه ها نسبت به سایز تومور

در مواردی که فرد مبتلا به تومور سینه ، سینه های کوچکی داشته باشد ؛ توصیه می شود از انجام عمل لامپکتومی اجتناب شود ؛ زیرا ممکن است نتیجه نامناسبی ایجاد کند.

  • عدم دسترسی به پرتودرمانی

در آخر باید متذکر شد در مواردی که دسترسی به پرتودرمانی وجود نداشته باشد ، نیز جراحی لامپکتومی صورت نمی پذیرد.

چگونه برای عمل لامپکتومی آماده می شویم ؟

  • جراح سینه در جلسه مشاوره قبل از لامپکتومی در اصفهان، محدودیت های قبل از جراحی و سایر موارد را به شما خواهد گفت. عمل لامپکتومی در اصفهان، معمولا سرپایی انجام می شود و فرد همان روز ترخیص می گردد.
  • در این جلسه داروها ، ویتامین ها یا مکمل هایی که مصرف می کنید را به پزشک بگویید چون ممکن است در جراحی تداخل ایجاد کند.
  • مصرف آسپرین یا سایر داروهای رقیق کننده خون و ضد التهاب غیراسترویدی را متوقف کنید. ممکن است بهترین جراح سرطان سینه اصفهان ، از شما بخواهد یک هفته قبل از جراحی یا بیشتر مصرف این قبیل داروها را متوقف کنید تا خطر خونریزی کاهش یابد.
  • 8 تا 12 ساعت قبل از جراحی ناشتا باشید؛ مخصوصا اگر قرار است بیهوشی عمومی دریافت می کنید.

 

جراحی لامپکتومی - دکتر دولتشاهی

پروسه جراحی لامپکتومی چگونه انجام می شود ؟

برای انجام این پروسه در ابتدا بیمار را تحت بیهوشی عمومی قرار می دهند. معمولا انجام عمل لامپکتومی ، حدود یکساعت به طول می انجامد. تومورهای موجود در سرطان سینه کاملا همرنگ بافت های سینه می باشند و به آسانی قابل تشخیص نمی باشند.بنابراین پیش از انجام جراحی باید محل تومور مشخص شود. برای انجام این کار رادیولوژیست درست پیش از جراحی یک سیم یا تراشه کوچک را در محل قرارگیری توده سرطانی جای می دهد.

در طول جراحی لامپکتومی در اصفهان ، دکتر دولتشاهی ، بهترین جراح پستان در اصفهان ، با دقت تومور را به همراه حاشیه ای از بافت سالم سینه برمی دارد. جراحان یک قسمت نازک از بافت سالم پستان در اطراف تومور را نیز خارج می کنند تا دیگرهیچ گونه سلول سرطانی باقی نمانده باشد. اما معمولا مقدار بسیار زیادی از بافت سینه را باقی می گذارند که امکان ترمیم و بازسازی مجدد وجود داشته باشد. معمولا بعد از گذشت یک هفته تا 10 روز بعد از انجام جراحی نتیجه پاتولوژی آماده می شود. بعد از خارج کردن بافت ها بهترین جراح درمانی سرطان پستان در اصفهان ، داروهایی را برای کاهش درد در محل مورد جراحی تزریق می کند. او همچنین گیره های کوچکی را برای مشخص کردن محلی که لامپکتومی در آنجا صورت گرفته است قرار می دهد این کار جهت کمک به انکولوژیست پرتودرمانی انجام می شود. درنهایت برش ها را بخیه داخلی می زند و عمل را به پایان می رساند.

مراقبت های بعد از انجام جراحی لامپکتومی

 دکتر دولشاهی ، بهترین فلوشیپ جراحی سرطان و بیماری های خوش خیم سرطان در اصفهان توصیه می کند :

  • پزشک داروهایی را برایتان تجویز خواهد کرد که باید تمامی دستورالعمل های مصرف داروها به طور کامل از وی بپرسید و به آنها به درستی عمل کنید.
  • بعد از انجام جراحی موضع مورد عمل قرار گرفته توسط بانداژ پانسمان خواهد شد چگونگی نگه داری و تعویض پانسمان را به خوبی آموزش ببینید و انجام دهید. در نظر داشته باشید که رعایت بهداشت در مورد پانسمان باعث کاهش خطر هرگونه عفونت خواهد شد.
  • ممکن است پزشک برای خارج کردن مایعات اضافی پس از جراحی لامپکتومی در محل بخیه ها درن قرار داده باشد. ممکن است به مدت دو هفته درن ها در جای خود باقی بمانند. چند بار در روز باید مایعات موجود دردرن را خالی کنید توضیحات لازم در اینباره را از پزشک یا پرستار خود حتما سوال کنید.
  • ممکن است پزشک تمریناتی جهت حرکت دادن بازوها بعد از عمل به شما یاد بدهد. این تمرینات به دلیل جلوگیری از سفتی شانه ها و بازو ها در سمتی که لامپکتومی انجام داده اید می باشد.
  • نوعی سوتین وجود دارد که بعد از جراحی باید در طی روز و شب ها به تن کنید استفاده از آن باعث کاهش هرگونه حرکت زیاد در محل جراحی و پیشگیری از بروز درد خواهد شد. به هنگام استراحت بهتر است به سمتی که مورد جراحی قرار نگرفته بخوابید.
  • استراحت کردن به میزان لازم کلیدی ترین نکته در مراقبت های بعد از جراحی می باشد.
  • اگربه اندازه لازم بعد از عمل استراحت کنید ، خیلی زود می توانید به روتین فعالیت ها بازگردید.
  • تا هنگامی که بخیه ها را نکشیدید و درن هنوز در سر جای خود قرار دارد. از یک اسفنج خیس برای شست و شو و تمیز کردن آن نواحی می توانید استفاده کنید.

آیا بعد از جراحی لامپکتومی ظاهر سینه تغییر می کند ؟

جراحی فوق روشی درمانی و متداول است که عمدتا برای برداشتن بافت های سرطانی مورد استفاده قرار می گیرد. به این پروسه حفظ سینه یا محافظت کننده از فرم کلی پستان نیز تلقی می شود. جراحی لامپکتومی برعکس عمل ماستکتومی ، تنها قسمتی از سینه را که به سلول های غیر طبیعی دچار شده اند را تخلیه می کند. به طور عمده تهاجم به نواحی اطراف و دگرگونی کامل شکل پستان ها صورت نمی گیرد. در بیشتر موارد این روند موجب جای زخم و یا تغییر در شکل سینه می شود. اما با استفاده از متدهای زیبایی می توان این نواقص را برطرف کرد. روش هایی از قبیل ، لیفت سینه ، پروتز و غیره.

عارضه های عمل لامپکتومی :

لامپکتومی ، نسبتا یک فرایند بی خطر و امن است. اما مانند هر جراحی دیگری ، طبیعتا هر پروسه درمانی در کنار مزیت های خوب برخی مواقع عوارض هایی را به همراه دارد که امری طبیعی است ؛ زیرا عارضه های بعد از روند در واقع واکنش طبیعی بدن به میزان تغییرات ایجاد شده است. البته با انتخاب یک جراح ماهر و حرفه ای ، می توان احتمال بروز آن ها را به صفر نزدیک کرد. بنابراین تاثیر انتخاب یک پزشک خوب و با سابقه کاری مرتبط در حوزه جراحی لامپکتومی در اصفهان را نادیده نگیرید. برخی از این عارضه های احتمالی عبارتند از :

  • داشتن حساسیت به داروها و مواد بیهوشی که در پی آن حالت سردرد و سرگیجه و حالت تهوع را تجربه خواهید کرد.
  • بر اثر پایین آمدن سطح هوشیاری و ترس ممکن است خونریزی در ناحیه برش خورده را تجربه کنید.
  • به وجود آمدن آمبولی در خون این احتمال را دارد که به علت وجود لخته خون در جریان خون پدید بیاید.
  • بروز عفونت در ناحیه تحت درمان
  • هماتوم یا لختگی خون در بدن
  • از بین رفتن زیبایی اندام
  • نیاز به انجام مجدد جراحی در صورت بازگشت سرطان

البته انجام مجدد جراحی ، جزو عوارض جراحی محسوب نمی شود و لازم است تا توسط پزشک به طور کامل به بیمار توضیح داده شود.

مزیت های جراحی لامپکتومی :

همانطور که گفته شد مزیت اصلی این روش برداشتن بافت و سلول های سرطانی در سینه است و بهترین کاندید این روند آن دسته از بانوانی است که با این بیماری درگیر هستند و نگران از دست دادن پستان خود هستند می تواند بهترین راه کار به نظر بیاید. یکی دیگر از مزایای این متد بهبودی توده های سایز کم است که در نزدیک به هم در سینه وجود دارند. مزیت ویژه عمل لامپکتومی برای مراحل ابتدایی سرطان سینه می باشد. زیرا در این مرحله هنوز تمام بخش های پستان درگیر نشده و می توان با این فرآیند تنها آن بخش هایی که به این بیماری دچار است را تخلیه کرد که به تمام آن آسیب وارد نکند.

دلیل انجام جراحی لامپکتومی

هدف اصلی این پروسه خارج کردن بافت سرطانی یا هر مورد غیر طبیعی دیگر همزمان با حفظ ظاهر و زیبایی سینه ها می باشد. تحقیقات نشان داده ، که انجام لامپکتومی به همراه پرتو درمانی می تواند از روشی مانند مستکتومی که در آن کل سینه برداشته می شود برای حل سرطان هایی در مراحل اولیه موثر تر باشد. در صورتی که یک آزمایش نمونه برداری از بافت نشان دهد ، که شما دچار سرطان سینه هستید و این بیماری در مراحل اولیه و آغازین خود است پزشک به شما لامپکتومی را پیشنهاد می نماید. همچنین با این روش می توان مشکلات غیر از سرطان و پیش از سرطان را درمان کرد.

چرا بعد از جراحی لامپکتومی پرتو درمانی انجام می شود؟

به طور معمول اکثر افراد این پروسه را انجام می دهند تا آخرین سلول های سرطانی باقی مانده در بدن که احتمال وجود آنها هست را از بین ببرند. این درمان ترکیبی برای زنانی که به مشکل سرطان سینه مبتلا هستند روش درمانی بسیار مناسبی می باشد. این روش می تواند سرطان را درمان کند درحالی که ظاهر و حس سینه شما را بهتر نگه می دارد. تحقیقات نشان داده افرادی که با این روش درمان را انجام داده اند اثر طولانی مدتی تقریبا مانند افرادی که مستکتومی را انتخاب نموده اند داشته اند.

در چه مواقعی باید بعد از جراحی لامپکتومی با پزشک تماس بگیریم؟

عفونت در نزدیکی ناحیه زخم بعد از جراحی می تواند یک خطر بسیار بزرگ باشد. شما باید بدون درنگ و در سریع ترین زمان ممکن با پزشک خود تماس بگیرید اگر شاهد علائم زیر بودید. این علائم و نشانه ها عبارتند از:

  • تورم
  • مشاهده مایعی که از داخل یا اطراف سینه ترشح شود
  • قرمزی
  • دردی که با گذشت زمان و بعد از جراخی بدتر و بدتر شود

ترکیب جراحی لامپکتومی و ماستکتومی

این نوع از پروسه که اونکوپلاستی نام دارد یک پروسه ترکیبی برای عمل لامپکتومی می باشد که باعث می شود بعد از درمان سرطان زیبایی ظاهری در اندام شما تا مقدار حداکثر حفظ شود. به این پروسه جراحی اونکوپلاستیک نیز گفته می شود. این عمل با عنوان جراحی شناخته می شود که آسیب های ساختاری و ظاهری بعد از لامپکتومی را تا مقدار بسیاری کاهش می دهد. و معمولا همزمان با این پروژه و به همراه آن صورت می گیرد.

روش های و تکنیک های بسیاری نیز برای انجام اونکوپلاستی وجود دارد که جراح می تواند با آنها بعد از خارج کردن سرطان شکل سینه را تغییر دهد و آن را به ظاهر دلخواه شما برساند. انتخاب این تکنیک ها و امکان استفاده از آنها به شکل و اندازه سرطان و همچنین بدن و خود سینه های یک زن بستگی دارد. به طور کلی چند نمونه از تکنیک های پروسه لامپکتومی ترکیبی عبارتند از :

  • جا به جایی بافت سینه و مکان قرار گیری آن برای پر کردن جای خالی بخش سرطانی که خارج شده است. اینکار کمک می کند تا زخم های بعد از جراحی نیز کمتر مشخص شوند و از ایجاد ناهمواری ها در شکل سینه نیز جلوگیری می کند.
  • خارج کردن بخش سرطانی و در ادامه ترکیب آن با یک پروسه کاهش سینه ، لیفت سینه یا هر دو.
  • در صورت نیاز نیز می توان از پروسه حجم دهی سینه برای بالانس کردن سینه ها با هم یا افزایش حجم آنها بعد از جراحی لامپکتومی استفاده نمود. همچنین پروسه ترکیبی اونکوپلاستی نیز در حال رایج تر شدن و یافتن طرفداران بیشتری در بین زنانی می باشد که به این بیماری مبتلا شده اند. بنابراین بهتر است در صورت نیاز به انجام لامپکتومی قبل از آغاز پروسه از جراح خود بپرسید که می توانید این پروسه ترکیبی را نیز انجام دهید یا خیر.

سوالات متداول :

  • آیا لامپکتومی تمامی بافت های سینه را حذف می کند ؟

جراحی لامپکتومی که به آن جراحی حفظ پستان هم گفته می شود ، برای برداشتن تومور های سرطانی سینه و لبه بافت های سالم اطراف آن استفاده می شود. برخلاف ماستکتومی که در آن جراحی تمامی بافت سینه برداشته می شود ، در جراحی لامپکتومی تنها بافت سرطانی برداشته می شود و تلاش جراح بر این است که تا جای ممکن ، از بافت سینه محافظت کند و از حذف قسمت های اضافی جلوگیری کند.

  • آیا لامپکتومی جراحی سنگینی است؟

جراحی لامپکتومی یکی از راه های درمان سرطان سینه است که تا کنون شناخته شده و مورد استفاده قرارمی گیرد. برخلاف جراحی ماستکومی که تمامی بافت سینه برداشته شده و یک جراحی بسیار تهاجمی و سنگین محسوب می شود ، لامپکتومی چنین نیست و عموما بیمارانی که به زیر تیغ این جراحی می روند ، پس از کمی استراحت و زیر نظر بودن ، درهمان روز جراحی ، می توانند به منزل بروند.