مقصود از جراحی انکوپلاستی ، بازسازی پستان پس از جراحی برداشتن تومور ( لامپکتومی ) می باشد. این جراحی ، تکنیک های جراحی پلاستیک را در جراحی درمانی سرطان پستان به منظور حفظ کیفیت زندگی و زیبایی اندام بیمار و بدون لطمه زدن به کنترل روند درمان بیماری ، تلفیق می کند. جراح معالج ، دکتر کامران دولتشاهی در عمل انکوپلاستی ؛ مقدار اندکی از بافت اطراف و احتمالاً بخشی از بافت لنفاوی مجاور را بر می دارد ، سپس با هدف متقارن نمودن هر دو پستان با یکدیگر ، اقدام به کاهش دوطرفه یا لیفت پستان می نماید. توجه داشته باشید از آن جایی که در لامپکتومی سنتی ، پستان از شکل طبیعی خارج می شود ؛ جراحی انکوپلاستی ، برای به حالت اول برگرداندن تقارن و شکل نرمال سینه ها و تراز کردن آن ها و جهت دستیابی به بهترین نتیجه زیبا سازی ، به طور همزمان با جراحی برداشتن تومور انجام می پذیرد.

 

جراحی انکوپلاستی - دکتر دولتشاهی

در جراحی انکوپلاستی چه اتفاقی می افتد ؟

در روند این جراحی ، تومور شما برداشته می شود و باقیمانده بافت سینه شما مجدداً شکل داده می شود ، بنابراین شما می توانید شکل ظاهری و تقارن بیشتری را در سینه خود بازیابی کنید. جراحی سرطان سینه سنتی ، باعث برجای ماندن فرورفتگی ها و ناهمواری هایی در سینه می شود. انکوپلاستی ، تاثیر قابل ملاحظه بر جای مانده از این جراحی را که می تواند شکل ظاهری بدن را تحت تاثیر قرار داده و اعتماد به نفس را در اثر برداشته شدن بخشی از بافت سینه به منظور از بین بردن سلول های سرطانی تا حد زیادی کاهش داده است ، درمان نماید.

جراحی انکوپلاستی یک تکنیک پیشرو می باشد که به مهارت و آموزش فوق العاده ای نیاز دارد. اکنون بیماران می توانند بعد از انجام درمان سرطان سینه خود از این درمان به منظور بازیابی شکل ظاهری مطلوب در این اندام خود بهره مند شوند. اگرچه مبارزه با سرطان پستان و بازیابی سلامت ، اولویت اصلی درمان می باشد ؛ ولی تغییرات در شکل ظاهری بعد از جراحی سرطان پستان ، می تواند تاثیرات قابل ملاحظه ای را بر روی آسایش عمومی بیمار بر جای بگذارد. قرار گرفتن تحت جراحی درمان سرطان پستان اصلا آسان نیست ؛ اما شاید اگر بدانید که گزینه هایی وجود دارد که می تواند به شما در بازیابی شکل ظاهری اولیه تان کمک کرده و بعد از جراحی سینه ، احساس بهتری به شما بدهد ، با خیالی آسوده تر مبادرت به انجام این عمل جراحی نمایید. جراحی انکوپلاستی در واقع ، یک تکنیک جدید است که جدیدترین تکنیک ها در جراحی پلاستیک را با انکولوژی جراحی سینه ترکیب می نماید.

مزایای عمل جراحی انکوپلاستی

عمل جراحی انکوپلاستی در حقیقت ؛ جنبه های فیزیکی ، احساسی و روان شناختی جراحی سرطان پستان را مورد خطاب قرار داده و دارای مزیت هایی است که به شرح ذیل می باشند :

  • از بین بردن کامل سرطان با دستیابی به بهترین نتیجه زیبایی : در جراحی انکوپلاستی ؛ کل سلول های سرطانی ، برداشته شده و در نهایت ، شکلی خوشایند و طبیعی از پستان بر جای می ماند.

از آن جایی که تومورهای بزرگتر را می توان در حین حفظ پستان ها برداشت ، انکوپلاستی یک گزینه جدید را برای زنانی که به لامپکتومی نیاز دارند ، فراهم می آورد.

  • یک جراحی واحد با زمان ریکاوری کوتاه : جراحی انکوپلاستی ؛ برداشتن تومور را با بازسازی فوری و با استفاده از بافت باقی مانده پستان خود بیمار و تنها در یک عمل جراحی ، ترکیب می کند.

اغلب این جراحی ، به صورت یک روند سرپایی انجام می گیرد ؛ بنابراین شما در همان روز ترخیص شده و به خانه بر می گردید. زمان ریکاوری جراحی انکوپلاستی ، کوتاه بوده و جای زخم ناشی از این جراحی نیز ناچیز خواهد بود. لازم به ذکر است با توجه به این که بافت سینه در طول جراحی سرطان پستان برداشته می شود ؛ طبیعتا پستان شما کوچکتر خواهد شد و در نتیجه ، این امر باعث می شود که پستان های شما دارای اندازه ها و شکل های متفاوت با یکدیگر شوند. در طول عمل انکوپلاستی ؛ شما می توانید انتخاب کنید که پستان غیر سرطانی تان همزمان با این جراحی ، کوچک شده و بالا برده شود تا هر دو پستان ، مساوی و طبیعی به نظر برسند.

 

جراحی انکوپلاستی

 

آمادگی های لازم بیش از انکوپلاستی :

همانطور که در مقاله مطالعه کرده اید می دانید که این پروسه ترکیبی از دو روش درمان و برداشت بافت سینه را باهم خواهید داشت. در نتیجه بایستی اطلاعات بیمار را به درستی دریافت کرد. این اطلاعات عبارتند از :

  • مشخصات دقیق بافت سرطانی در سینه
  • تاریخ دقیق آخرین تصویربرداری
  • در صورتی که به هر نوع ماده دارویی و خوراکی حساسیت دارید حتما به جراح پلاستیک ارائه دهید.
  • تمامی پرسش های خود را در جلسه ابتدایی ارائه کنید که با آگاهی کامل روند پیش رو را انجام دهید.
  • ارزیابی و مقایسه هر دو سینه با یکدیگر
  • سن بیمار

و بسیاری موارد دیگر

بعد از جراحی انکوپلاستی

پس از عمل انکوپلاستی ، به مدت چند روز در پستان های خود احساس درد می کنید ولی به سرعت این درد تسکین خواهد یافت. در صورت لزوم برای کنترل درد ، داروهای مسکن برای شما تجویز می شود. در خصوص بخیه های این عمل جراحی باید اشاره داشت که چند روز بعد از انکوپلاستی ، بخیه ها کشیده می شوند. زمان ریکاوری یا به عبارتی دوره نقاهت بعد از انکوپلاستی ، معمولاً حدود شش هفته به طول می انجامد ؛ ولی بسیاری از بیماران قادرند پس از گذشت نیمی از این زمان ، به انجام امور روزمره خود باز گردند. لازم به ذکر است که بیشتر اوقات با انجام جراحی انکوپلاستی ، جاهای زخم تقریبا غیر قابل رویت بوده و نوک سینه شما ، دست نخورده باقی می ماند و در نتیجه شکل طبیعی برجای مانده و حس در این ناحیه از سینه شما از دست نمی رود. به جای صرف ماه ها زمان بین برداشتن سرطان و جراحی ترمیمی ، شما بلافاصله احساس نرمال و طبیعی خود را بدست می آورید.

نتایج جراحی انکوپلاستی

از آن جایی که در طول جراحی سرطان ، بافت سینه برداشته می شود ؛ سینه شما کوچک تر می شود. این اتفاق باعث می شود که اندازه یا شکل سینه های شما با یکدیگر متفاوت شود. در طول عمل انکوپلاستی ، سینه غیر سرطانی را نیز می توان به طور همزمان به شکل سینه دیگر درآورد ؛ بنابراین تقارن سینه های شما حفظ خواهد شد. یکی دیگر از دغدغه هایی که درخصوص اضافه کردن جراحی انکوپلاستی در زمان انجام لامپکتومی وجود دارد ؛ این است که مبادا سرطان در طول قطع بافت انکوپلاستیک پخش شده و باعث عود و بازگشت موضعی یا متاستاز شود. اما باید متذکر شد آن چه که امروزه در جراحی سرطان پستان مشاهده می شود ؛ این است که احتمال بازگشت موضعی ، به دلیل استفاده از درمان های مکمل به میزان قابل ملاحظه ای از بین رفته است. در حال حاضر استفاده از درمان های مکمل ؛ مثل پرتو درمانی و درمان های سیستماتیک ، بسیار متداول شده ؛ این درمان ها ، با تصویر برداری از بافت های سرطانی و تمرکز بر روی دامنه سرطان ؛ از بازگشت موضعی یا متاستاز جلوگیری به عمل می آورند.

چه کسانی گزینه و کاندیدهای مناسبی برای جراحی انکوپلاستی هستند؟

انکوپلاستی با تکنیک های مختلف و متفاوتی انجام می شود به همین سبب می توان آن را برای طیف گسترده ای از بیماران و مراجعان استفاده کرد . اما باید توجه داشت در ای نبین ، بیمارانی که سینه های بزرگ دارند ، گزینه های بهتری محسوب می شوند و زنانی که سینه های کوچکی دارند یا کسانی که لامپکتومی های متعدد انجام داده اند ممکن است واجد شرایط جراحی انکوپلاستیک نباشند.

آیا انکوپلاستی گزینه مناسبی برای من است ؟

بسیاری از زنان، البته نه همه آن ها ، می توانند از جراحی انکوپلاستی بهره مند شوند. انکوپلاستی اغلب اوقات بر روی زنانی انجام می شود که تحت لامپکتومی که تحت عنوان ماستکتومی نسبی یا جراحی حفظ سینه نیز شناخته می شود، انجام شود. زنانی که به ماستکتومی کامل یا برداشتن کامل سینه نیاز دارند ، گزینه های بازسازی دیگری در اختیار دارند که می تواند شکل جذاب سینه شان را به آنها بازگرداند. هرچند انکوپلاستی را می توان برای دامنه وسیعی از انواع سینه ها مورد استفاده قرار داد ، ولی زنان دارای تومورهای تکی کوچک تر و سینه های بزرگ تر ، بهترین داوطلبین برای این درمان محسوب می شوند.

این روند گاهی بر روی زنان دارای سینه های کوچک تر نیز انجام می شود. البته زنان دارای سینه های کوچک یا آن هایی که دارای بیش از یک لامپکتومی بوده اند ؛ نمی توانند برای انکوپلاستی به عنوان داوطلبین واجد شرایط محسوب شوند. موقعیت تومور نیز در تعیین امکان انجام جراحی انکوپلاستی بر روی بیمار ، نقش تعیین کننده ای دارد. جراح ماهر شما و متخصصین انکوپلاستی ، تمامی گزینه های موجود را برایتان شرح داده و با ارائه توضیحات شفاف به شما این امکان را می دهند تا به درک کاملی از این گزینه ها رسیده و بهترین درمان را بر اساس نیازهای شخصی انتخاب کنید.

 

جراحی انکوپلاستی - دکتر دولتشاهی

عوارض احتمالی جراحی انکوپلاستی

هر عمل جراحی ای دارای خطراتی از قبیل خونریزی ، عفونت و مشکلات ناشی از بیهوشی می باشد که البته این عوارض ، احتمالی بوده و به ندرت رخ می دهند. گاهی اوقات در طول جراحی انکوپلاستی ؛ به نوک پستان و هاله اطراف آن ، خون به اندازه کافی نمی رسد که ناشی از مکان لامپکتومی تومور می باشد. در چنین حالتی ممکن است جراحی پیوند بافت نوک پستان با برداشتن و کاشت مجدد نوک پستان در یک مکان جدید ، انجام شود ؛ چرا که عدم خونرسانی به نوک و هاله پستان ، سبب بی حسی نوک پستان و ناتوانی در شیر دادن خواهد شد.

مراقبت های لازم بعد از جراحی انکوپلاستی چه می باشد ؟

با رعایت موارد زیر می توانید دوره نقاهت کوتاه تری داشته باشید و روند بهبودی شما با سرعت بیشتری انجام شود:

  • لازم است به صورت مرتب و منظم از داروهای تجویز شده توسط پزشک و هم چنین سوتین طبی استفاده نمایید.
  • مصرف مشروبات الکلی و استعمال دخانیات را کنار بگذارید.
  • مصرف نمک و سدیم را در رژیم غذایی خود به حداقل برسانید و مایعات زیادی به صورت روزانه مصرف کنید.
  • لازم است جای برش های جراحی و زخم ها تمیز و خشک نگه داشته شود.
  • بهتر است در طی درمان و بعد از آن لباس های نخی و گشاد بپوشید.
  • از انجام فعالیت های شدید بدنی و بلند کردن اجسام سنگین خودداری نمایید.
  • هنگام استراحت به پهلو و یا روی شکم نخوابید خوابیدن به صورت طاق باز پیشنهاد می شود.
  • برای مدت زمان طولانی دراز نکشید. قدم زدن و نرمش های سبک زیر نظر پزشک توصیه می شود. زیرا این عمل موجب گردش خون و تسریع روند بهبودی می شود.
  • تا 2 روز بعد از جراحی از حمام کردن خودداری نمایید.
  • پانسمان و زخم های خود را دستکاری نکنید، این کار احتمال عفونت در زخم ها را افزایش می دهد.
  • بهتر است تا زمان بهبودی از رانندگی کردن خودداری کنید.
  • بعد از تخلیه توده های سرطانی از زیر بغل لازم است تا پایان عمر از انجام فعالیت های سنگین و تزریق خودداری نمایید.

نکات لازم در مورد درمان سرطان با انکوپلاستی

  1. از نگرانی ها و دغدغه بیماران مبتلا به سرطان حفظ زیبایی ظاهری سینه و بافت های آن می باشد که در این روش درمانی قابل انجام است.
  2. عواملی مانند سن بیمار و اندازه توده در میزان حفظ بافت های سینه تاثیر می گذارد.
  3. در صورت صلاح دید پزشک در مواردی نمونه برداری از بافت های سینه به منظور جلوگیری از پیشرفت توده انجام می شود.
  4. داشتن رابطه جنسی و یا بارداری برای بانوانی که تحت درمان هستند مانعی ندارد.

آیا افرادی که سابقه بیماری سرطان را در اقوام دارند می توانند از جراحی انکوپلاستی استفاده کنند ؟

آن دسته از افراد که ابتلا به این بیماری از طریق ژنتیک آنان می باشد می توانند از جراحی انکوپلاستی به صورت پروفیلاکتیک و پیشگیری کننده و کاهش دهنده احتمال ابتلا به سرطان سینه مورد استفاده قرار داد.

برترین ویژگی های بهترین جراح انکوپلاستی :

  • بهترین جراح پلاستیک در ابتدا سلامتی و روند درمان بیمار را اولویت کار خود مد نظر قرار می دهد.
  • بهترین دکتر انکوپلاستی علاوه بر اینکه بایستی در روند جراحی بهترین باشد ، بلکه بایستی بتواند با توجه به شرایط فرد مراجعه کننده بهترین روش درمانی را به او معرفی کند.
  • دکتر خوب انکوپلاستی با به کار گیری بهترین روش ها و ابزارهای پزشکی بایستی پروسه درمانی و زیبایی سینه را انجام دهد.

آیا در تومور های پیشرونده ممکن است از جراحی انکوپلاستی استفاده کرد؟

برخی از بیماران این باور غلط را در ذهن خود دارند ، به دلیل اینکه تومور پستان آنان پیشرفته است و دکتر توصیه کرده است که بافت سینه کامل تخلیه شود ؛ دیگر قادر به انجام جراحی انکوپلاستی نخواهند بود. زیرا در این جراحی با حفظ بافت سینه روند درمان و برداشتن سلول سرطانی در راس کار جراح پلاستیک قرار دارد. به خاطر داشته باشید که انجام این نوع جراحی به عوامل مختلفی بستگی دارد و این باید و نبایدها بایستی توسط جراح پلاستیک صورت بگیرد.

آیا جراحی انکوپلاستی بی خطر و ایمن است ؟

قبل از هرچیزی باید گفت که هیچ  پروسه درمانی در هیچ کجای دنیا کاملا بی خطر نیست چه برسد به جراحی. برای مثال هر زمان که ما از خیابان عبور می کنیم و یا با هواپیما پرواز می کنیم  یا به مسافرت می رویم ، احتمال تصادف ،سقوط هواپیما و یا وقوع هر حادثه غیرمنتظره ای وجود دارد . ولی آیا این احتمالات ما را از انجام این کارها باز می دارد؟ خیر. تنها با انتخاب یک پزشک متخصص و ماهر در این حوزه می توان با خیال راحت ، برای جراحی آمده شد. اما اگر بخواهیم به لحاظ علمی این موضوع را بررسی کنیم ، دانشمندان نشان داده اند که لامپکتومی انکوپلاستیک به اندازه لامپکتومی سنتی و ماستکتومی کامل ایمن و بدون خطر است. به عنوان مثال، یک مطالعه در سال 2016 روی تقریباً 10000 نفر در مرکز سرطان اندرسون دانشگاه تگزاس انجام شد که نشان داد طول عمر افراد و مدت زمانی که افراد بدون عود کردن شاخص های بیماری شان زندگی کردند ، در بین این گروه ها (کسانی که این 2 مدل جراحی مختلف را انجام داده اند ) مشابه و یکسان است. در سه سال، طول عمر و مدت زمانی که بدون بروز نشانه از بیماری شان سپری کردند, برای کسانی که لامپکتومی انکوپلاستیک، لامپکتومی سنتی یا ماستکتومی با بازسازی انجام داده بودند ، تقریباً 96 تا 98 درصد بود. پس به طور خلاصه میتوان گفت این جراحی ، بی خطر و ایمن است و می توانید پس از انتخاب جراحی ماهر و با تجربه ، با خیال راحت برای انکوپلاستی اقدام کنید.