کارسینوم درجای داکتال نوعی سرطان غیر تهاجمی است. زمانی که سلول های غیر طبیعی در داخل مجاری شیر رشد می کنند ، سرطان مجاری شیری ایجاد می شود. این بیماری شکل اولیه سرطان سینه است و به دلیل فراتر نرفتن بیماری از داخل مجاری آن را غیر تهاجمی عنوان کرده اند. کارسینوم درجای داکتال معمولا طی غربالگری سرطان پستان شناسایی می شود و درمان های در نظر گرفته شده برای آن شامل فقط جراحی برای از بین بردن کامل بافت پستان یا تخلیه سینه همراه با پرتو درمانی می شود. اگر به تازگی با کارسینوم درگیر شده اید ؛ نگران نباشید چون سرطان مجاری شیر یک وضعیت اورژانسی به حساب نمی آید ولی نیاز به ارزیابی دقیق گزینه های درمانی دارد. برای پیگیری راه های درمان به جراح سینه در اصفهان مراجعه کنید.
علائم سرطان مجاری شیر چیست ؟
سرطان مجرای شیر معمولا هیچ نشانه ای ندارد ، اما موارد زیر گاهی گزارش می شود.
- با لمس کردن سینه توده ای در پستان احساس شود
- خارج شدن ترشحات همراه با خون از نوک سینه
- تغییر اندازه در شکل ظاهری
- به وجود آمدن توده روی پوست
تشخیص از طریق ماموگرافی صورت می گیرد. شکل این توده ها به صورت خوشه های کوچک ظاهر شده که شکل و اندازه نامنظمی دارند.
چرا مجاری شیر سرطانی می شوند ؟
علت بروز کارسینوم درجای داکتال هنوز مشخص نیست. این بیماری زمانی ایجاد می شود که سلول DNA جهش ژنتیکی داشته باشند. این جهش باعث عملکرد غیر مطلوب سلول های سینه می شود.
محققان هنوز دلیل قاطعی برای رشد غیر طبیعی DNA که منجر به سرطان مجاری شیر می شود پیدا نکرده اند. ولی عواملی مثل سبک زندگی ، محیط و ژن های موروثی در ابتلا به سرطان مجاری شیر نقش پایه ای دارند.
چه عواملی ریسک سرطان مجاری شیر را افزایش می دهد ؟
- افزایش سن
- سابقه بیماری های خوش خیم پستان مانند هیپرپلازی آتیپیکال
- عدم بارداری
- سابقه خانوادگی سرطان سینه
- زایمان اول بعد از 30 سالگی
- شروع اولین قاعدگی قبل از 12 سالگی
- شروع یائسگی بعد از 55 سالگی
- جهش ژن های سرطان پستان BRCA1 و BRCA2.
- کمبود فعالیت فیزیکی و کم تحرکی
- هورمون تراپی و مصرف داروهای ضد بارداری
- مصرف نوشیدنی های الکلی
- استعمال دخانیات
راههای تشخیص سرطان مجاری شیر
تصویربرداری از سینه
کارسینوم اغلب طی غربالگری سرطان سینه کشف می شود. اگر در ماموگرافی مناطق خوشه ای مشکوکی با لکه های سفید روشن که دارای اشکال و اندازه نامنظم باشند ، دیده شود. رادیولوژیست انجام تصویربرداری را پیشنهاد می کند. در صورت نیاز به ارزیابی بیشتر ، در مرحله بعدی تشخیص ؛ سونوگرافی و نمونه برداری از پستان انجام می شود.
درمان بیماری کارسینوم درجای داکتال
احتمال جوابگویی درمان به سرطان مجاری شیر بالا است و بیشتر موفقیت آمیز است. در بیشتر موارد تومور از بین می رود و بیماری مجدد عود نمی کند. گزینه های درمانی عبارتند از :
- لامپکتومی : در درجه اول پزشک باید تصمیم بگیرد که فقط جراحی برای از بین بردن تومور پستان کافی است یا جراحی سینه باید همراه با پرتو درمانی انجام شود. لامپکتومی ، عملی برای برداشتن ناحیه سرطانی و تخلیه مقداری از بافت اطراف تومور است. در این روش بافت سینه تا حد امکان حفظ شده و معمولا نیاز به بازسازی پستان از بین می رود. تحقیقات نشان میدهند که اگر پلان درمانی درست انتخاب شود نتیجه یکسان خواهد بود. جراحی لامپکتومی و ماستکتومی کامل نتیجه مشابه دارند.
- ماستکتومی : به جراحی که طی آن بافت سینه به طور کامل برداشته می شود ماستکتومی می گویند. اگر با این روش تحت درمان قرار می گیرید ، می توانید برای بازیابی ظاهر سینه همزمان یا مدتی پس از آن ، عمل بازسازی سینه انجام دهید.
در چه مواردی ماستکتومی به بیماران DCIS پیشنهاد می شود ؟
- بیماری وسیع و گسترده باشد : اگر ناحیه تومورال نسبت به اندازه پستان بزرگ باشد ، عمل لامپکتومی نتیجه موثری نخواهد داشت.
- بیماری چند مرکزی باشد : غده هایی که به صورت پراکنده رشد کرده اند نیاز به ماستکتومی دارند و استفاده از روش های درمانی دیگر برای از بین بردن این تومورها بسیار دشوار است.
- در نمونه های بافتی گرفته شده ، سلول های غیر طبیعی در حاشیه بافت سرطانی وجود داشته باشد : ممکن است تومور بزرگ تر از آنچه که تصور می شود ، باشد و لامپکتومی برای نابود کردن تمام نقاط سرطانی مناسب نباشد. اگر ناحیه درگیری نسبت به اندازه پستان بزرگ باشد. به برداشتن بافت های بیشتری نیاز خواهد بود.
- مناسب نبودن شرایط برای پرتودرمانی : پرتو درمانی معمولا همراه با لامپکتومی انجام می شود. اگر بیماری در سه ماهه اول بارداری تشخیص داده شود و بیمار نسبت به عوارض جانبی پرتودرمانی حساس باشد ، پرتو درمانی روش درستی نخواهد بود.
چگونه می توان از ابتلا به سرطان مجاری شیری پیشگیری کرد ؟
حداقل روزی 30 دقیقه ورزش کنید. چاقی و اضافه وزن یکی از فاکتورها مهم در ایجاد کارسینوم است . پس سعی کنید وزن خود را در حالت ایده آل نگه دارید. هورمون درمانی در دوران یائسگی ، ریسک ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد. الکل و دخانیات را از زندگی خود حذف کنید.