چاقی یک عارضه است که در صورت پایدار ماندن اضافه وزن یک بیماری تلقی می شود. بالا بودن وزن مشکلاتی در عملکرد سیستم ایمنی بدن به وجود خواهد آورد. یک سری از عوامل ایجاد کننده سرطان سینه با چاقی افزایش پیدا خواهد کرد. برخی تحقیقات نشان داده بانوانی که دوران بلوغ را با اضافه وزن گذرانده اند ، بیشتر از افرادی که تناسب اندام خود را حفظ کردند به سرطان سینه مبتلا شدند. البته سرطانی شدن سینه ها به فاکتورهای دیگری نیز بستگی دارد. برای کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه ، رعایت سبک زندگی سالم و تمرین منظم فیزیکی الزامی است. جراح سینه اصفهان اطلاعات مفیدی درباره ارتباط سرطان سینه با چاقی در اختیار کاربران قرار داده است.
ارتباط سرطان سینه با چاقی
داشتن رژیم غذایی سالم و تحرک در دوران نوجوانی بسیار موثر خواهد بود. چرا که چاقی می تواند باعث افزایش سطح هورمون های زنانه مثل استروژن شود و زیاد شدن این سلول ها موجب تحریک رشد سلول های سرطانی می شود. خانم ها باید سعی کنند مصرف غذاهای چرب و قند مصنوعی را کاهش دهند تا از ریسک ابتلا به سرطان سینه ناشی از چاقی را به حداقل برسانند.
کاهش وزن می تواند از ابتلا به سرطان سینه پیشگیری کند ؟
بله کاهش و حفظ تعادل در وزن بدن یکی از روش های پیشگیری از سرطان پستان است. این مسئله به قدری مهم است که حتی کم کردن 5 الی 10 درصد از وزن اضافه ، می تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان کمک شایانی بکند. زنانی که در خانواده خود سابقه تجربه چنین بیماری را دارند باید روی مسائل چاقی حساس باشند و رژیم غذایی مناسبی را برای رعایت کنند. در ادامه نکاتی در رابطه راهکار های کنترل وزن به شما پیشنهاد می شود.
- بر اساس توصیه سازمان جهانی (WHO ) فعالیت بدنی مورد نیاز برای هر فرد ، شامل 150 دقیقه ورزش متوسط یا 75 دقیقه فعالیت شدید در طول هفته است. جنبش های متوسط شامل کارهای روزانه فرد می شود ولی تحرک های شدید ورزش هایی هستند که ضربان قلب را افزایش میدهند.
- به اندازه ⅔ از بشقاب خود را با سبزیجات ، میوه ، غلات و حبوبات بدون نشاسته پر کنید. برای قسمت باقی مانده ظرف از پروتئین های حیوانی استفاده کنید.
- نوشیدنی های الکلی موجب تجمع چربی در ناحیه شکم شده و در عملکرد کبد اختلالاتی ایجاد می کند که موجب بروز چاقی می شود. برای جلوگیری از این اتفاق بهتر است مصرف مشروبات را ترک کنید.
- به اندازه کافی استراحت کنید. جالب است بدانید خستگی ، اشتها را افزایش می دهد و شما را به سمت میل غذاهای پر کالری سوق می دهد. به علاوه کم خوابی تاثیر مستقیمی روی اضافه وزن خواهد داشت.
- از مصرف غذاهای فوری و فست فود که معمولا چربی و قند بالایی دارند خودداری کنید. این غذا و خوراکی های خوشمزه به راحتی در دسترس قرار دارند ولی باید توجه داشت که مقدار کربوهیدرات قابل توجهی را وارد بدن می کنند.
- مصرف نوشیدنی های شیرین و انرژی زاها تاثیر انسولین در بدن را کم کرده و آب موجود در بدن را تجزیه می کند. در نهایت با انباشته شدن مقدار زیاد قند ، سلول های چربی افزایش پیدا می کند و وزن افزایش پیدا می کند. این امر خطر ابتلا به سرطان سینه را در بانوان افزایش می دهد.
- استفاده از گوشت های تخمیری ( سوسیس و کالباس ) و شور در هفته به 12 تا 18 اونس محدود شده است. شواهد بسیاری ، نشان دهنده ارتباط قوی بین مصرف گوشت و سران هستند. خطر مصرف گوشت های فرآوری شده به حدی است که کاهش مصرف آن نیز تاثیری در ابتلا به سرطان سینه نخواهد داشت.
شاخص توده بدنی و افزایش سرطان سینه
کسانی که شاخص توده بدنی (BMI) بیشتر از 40 دارند و دچار چاقی بسیار شدید هستند. بیشترین علت مرگ و میر با سرطان را ثبت کرده اند. نرخ مرگ و میر ناشی از سرطان برای کسانی که بی ام آی بیش از 40 را داشته اند در مقایسه با زنانی که وزن نرمالی دارند 62 درصد بیشتر گزارش شده است.
چاقی در زنانی که سابقه خانوادگی سرطان سینه دارند خطرناک است ؟
گاهی سوابق ارثی و خانوادگی سرطان سینه ، بانوان را در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار می دهد. ژن های BRCA1 و BRCA2 اگر در این بانوان جهش پیدا کنند این خطر را در آن ها نسبت به جمعیت عمومی افزایش خواهد داد. در میان زنان چاق ، بافت سالم سینه واکنش بیشتری به این ژن نشان می دهد که این اتفاق می تواند موجب سرطانی شدن سینه شود.
آیا افزایش وزن بعد از یائسگی باعث سرطان سینه می شود ؟
با افزایش وزن بعد از یائسگی ، بافت چربی ممکن است سطح استروژن بالا ببرد. همان طور که در بخش های قبل گفته شد ، بیشتر شدن این سلول های زنانه در بدن خطر سرطان سینه را افزایش می دهد.
سینه های بزرگ باعث ابتلا به سرطان سینه می شود ؟
سینه هایی که مقدار چربی زیادی دارند ، به طوری که بافت و غدد پستان را احاطه کرده باشند در مقایسه با خانم هایی که تراکم چربی کمتری در پستان دارند بیشتر به سرطان سینه مبتلا می شوند.