جراحی ماستکتومی ، نوعی جراحی درمانی سرطان پستان است که طی آن ، کل بافت سینه برداشته می شود. امروزه که ابتلا به سرطان سینه به ویژه در بانوان به دلیل سبک زندگی و استرس بالا ، بیش از پیش شده است ، باید به معاینات دوره ای اهمیت بیشتری داده شود زیرا گاهی بی توجهی به این نکات سبب ایجاد توده های بزرگ و رشد بیشتری در محدوده سینه خواهد شد که در نهایت بیمار را به جراحی ماستوپکسی می رساند که در طی آن کل بافت سینه تخلیه خواهد شد.
انواع جراحی ماستكتومی
جراحی ماستکتومی در اصفهان بر اساس نحوه انجام جراحی و میزان بافت برداشته شده ، انواع مختلفی دارد که در ادامه به معرفی و شرح توضیحاتی مختصر پیرامون هر یک نموده ایم.
- ماستكتومی ساده ( کلی )
بهترین جراح سینه اصفهان در این تکنیک ؛ کل بافت پستان از جمله نوک سینه ، هاله و پوست را بر می دارد. همچنین بخشی از گره های لنفاوی زیر بغل نیز بر حسب موقعیت ، برداشته می شوند. لازم به ذکر است مقدار بافت برداشته شده از سینه ، به اندازه ماستکتومی ساده بستگی داشته و می توان ایمپلنت ها یا حتی بافت های سایر بخش های بدن را در طول این جراحی برای بازسازی سینه ، مورد استفاده قرار داد.
- ماستكتومی با حفظ پوست
در این تکنیک ؛ بخش عمده پوست روی سینه ، دست نخورده باقی می ماند و تنها بافت ، نوک و هاله سینه برداشته می شود. بسیاری از زنان ، ماستکتومی با حفظ پوست را ترجیح می دهند ؛ چون این تکنیک ، دارای مزیت بافت اسکار کمتر و سینه بازسازی شده ای می باشد که طبیعی تر به نظر می رسد. البته شایان توجه است که این تکنیک برای تومورهای بزرگ تر یا آن هایی که نزدیک به سطح پوست هستند ، مناسب نمی باشد. ضمنا ناگفته نماند که خطر عود سرطان لوکال یا منطقه ای در این نوع از ماستکتومی نیز شبیه به دیگر انواع ماستکتومی می باشد.
- ماستكتومی با حفظ نوک پستان
ماستکتومی با حفظ نوک پستان ، نوع دیگری از ماستکتومی حفظ پوست می باشد. در این تکنیک ؛ بافت سینه برداشته می شود ولی پوست سینه و نوک آن ، سرجای خود باقی می مانند. پس از انجام این نوع از جراحی ماستکتومی ، می توان جراحی بازسازی سینه را انجام داد. توجه داشته باشید که جراح سینه در این روش ؛ برای بررسی سلول های سرطانی ، بافت زیر نوک و هاله سینه برمی دارد. حال چنانچه سرطان در این بافت ها تشخیص داده شود ، نوک سینه نیز باید برداشته می شود. این تکنیک اغلب در زنان دارای سرطان جزئی سینه و در مرحله اولیه سرطان ، که فاقد هرگونه علائم در پوست یا نزدیک نوک سینه می باشد ، انجام می شود.
نکاتی درباره جراحی ماستکتومی با حفظ نوک پستان
جراحی ماستکتومی در اصفهان با حفظ نوک پستان ؛ نیز مثل هر جراحی دیگری خطراتی به همراه دارد. به طوری که معمولا پس از آن ، خونرسانی به نوک سینه به خوبی انجام نشده و این امر موجب کوچک شدن و بدشکل شدن بافت سینه ها می گردد. باید توجه داشت از آن جا که در این تکنیک از عمل ماستوپکسی ، اعصاب نیز بریده می شوند ؛ حس نوک سینه کاهش یافته یا به صفر می رسد. در این جا باید یادآور شد که چنانچه سینه های فرد بزرگتر از حد معمول باشد ؛ بعد از عمل ماستکوتومی و ترمیم سینه ها ، موقعیت نوک سینه تغییر می کند.
لذا اکثریت جراحان ، این جراحی را برای زنان دارای اندازه سینه کوچک یا متوسط ، گزینه مناسبی می دانند. توجه داشته باشید که در عمل ماستکتومی با روش حفظ نوک پستان ، اسکارهای قابل رویت کمتری بر جای می ماند ولی در عین حال خطر باقی ماندن بافت در مقایسه با دیگر انواع ماستکتومی ، در این روش بیشتر است. همچنین باید اشاره داشت که باقی ماندن بافت سینه ، در مقایسه با ماستکتومی ساده یا ماستکتومی با حفظ پوست ؛ موجب افزایش ریسک رشد سرطان می شود.
- ماستكتومی رادیکال
این نوع از جراحی ، گسترده می باشد و در حال حاضر به ندرت انجام می شود. بهترین جراح سینه در این نوع از جراحـی ماستکتومـی در اصفهان ؛ کل سینه ، گره های لنفاوی زیر بغل و ماهیچه های پکتورالیس ( دیواره قفسه سینه ) زیر سینه را بر می دارد. این جراحی طی یک دوره زمانی ، بسیار متداول بود ؛ اما سپس معلوم شد که روش های جراحی دیگری با گستردگی کمتر ، نظیر ماستکتومی رادیکال تعدیل شده که دارای عوارض جانبی کمتری بوده و موثرتر عمل می کنند ، وجود دارند که به این روش برتری دارند.
- ماستكتومی رادیکال تعدیل شده
عمل ماستکتومی رادیکال تعدیل شده ، در حقیقت نوعی ماستکتومی ساده است که با برداشتن گره های لنفاوی در زیر بازو ( تشریح گره لنفاوی زیر بغل ) ترکیب می شود.
- ماستكتومی دوطرفه
مقصود از جراحی ماستکتومی دوطرفه ، برداشتن بافت هر دو سینه می باشد. ماستکتومی دوطرفه در واقع ، به عنوان یک جراحی کاهش دهنده خطر ، در زنانی که در معرض خطر بسیار بالای ابتلا به سرطان سینه هستند شناخته می شود. به طور کلی شرایط دیگری نیز وجود دارد که در آن ماستکتومی دو طرفه را می توان به عنوان بخشی از طرح درمان سرطان سینه در زنان ، انجام داد.
- ماستکتومی پروفیلاکتیک یا پیشگیرانه
ماستکتومی پروفیلاکتیک یک جراحی پیشگیرانه می باشد که فرد پیش از ابتلا به سرطان ؛ به دلیل احتمال بالای بروز این بیماری در آنان ، برای انجام جراحی اقدام می نمایند. ماستکتومی پروفیلاکتیک با برداشتن هر دو پستان ، به طور قابل توجهی احتمال شکل گیری سلول های سرطانی در آن ناحیه را کاهش می دهد. عموما زنانی که وقوع این بیماری در میان افراد خانواده شان سابقه داشته است یا دچار جهش ژنتیکی می باشند که ریسک ابتلا به سرطان سینه را بالا می برد ، تحت جراحـی ماستکتومـی پروفیلاکتیک قرار می گیرند.
جراحی ماستوپکسی در چه مواردی توصیه می شود ؟
دکتر کامران دولتشاهی ، بهترین جراح سرطان سینه در اصفهان ، انجام عمل ماستکتومی را در موارد ذیل ضرورت می داند :
- هنگامی که سرطان سینه با جراحی حفظ بافت پستان ( عمل لامپکتومی ) که در آن بخش عمده ای از سینه حفظ می شود ، قابل درمان نباشد.
- زمانی که خود فرد بنا به دلایل شخصی ، انجام عمل ماستکتومی را به جراحی حفظ سینه اولویت داده و انتخاب نماید.
- در مواردی که برای درمان سرطان سینه نیاز به برداشتن هر دو سینه باشد ؛ باید عمل ماستکتومی دوطرفه انجام پذیرد.
سایر مواردی که نیاز به جراحی ماستوپکسی دارند :
- سرطان بدخیم داکتال کارسینوما
- بیماری پاژه پستان
- سرطان التهابی پستان
- بروز مجدد سلول های سرطانی سینه
- سرطان هایی که در مراحل ابتدایی اول و دوم قرار دارند .
- سرطان هایی که بافت های اطراف سینه را نیز درگیر کرده اند .
در موارد زیر ؛ بهترین جراح سینه اصفهان ، به جای لامپکتومی به همراه پرتو درمانی ، انجام جراحـی ماستکتومـی را پیشنهاد می کند :
- اگر که تومورهای سرطانی در نواحی مختلف سینه قرار گرفته باشند .
- پراکندگی گسترده و بیش از حد رسوبات کلسیم ( میکروکلسیفیکاسیون ) در سینه که پس از انجام بیوپسی، به عنوان سرطان شناسایی شده اند .
- در صورتی که فرد در گذشته به منظور درمان سرطان سینه ، تحت پرتو درمانی قرار گرفته و مدتی بعد سلول های سرطانی مجددا بروز پیدا کرده باشند .
- چنانچه فرد مبتلا به سرطان پستان حامله باشد و پرتو درمانی جنین را در معرض خطرات و عوارض غیر منتظره قرار دهد .
- هنگامی که فرد تحت جراحی لامپکتومی قرار گرفته اما همچنان سلول های سرطانی در حاشیه محل جراحی حضور داشته باشند ، برای جلوگیری از پیشرفت آن ها به دیگر نواحی بدن ، جراحـی ماستکتومـی انجام می پذیرد .
- در صورتی که در سلول های پستان جهش ژنی اتفاق افتاده باشد و احتمال بروز دوباره سرطان پستان به سبب آن افزایش پیدا کند ، فرد می تواند تحت جراحی قرار گیرد.
- اگر که سایز تومور سرطانی نسبت به سایز سینه بسیار بزرگتر باشد ، برای برطرف سازی آن باید پستان برداری انجام شود.
- چنانچه فرد به بیماری های مربوط به بافت پیوندی همچون اسکلرودرمی یا لوپوس مبتلا بوده بوده و او نتواند اثرات جانبی ناشی از پرتو درمانی بر روی پوست را تحمل کند، ماستکتومی می تواند گزینه مطلوبی باشد.
اقدامات قبل از جراحی ماستکتومی
- داروها ، ویتامین ها یا مکمل های مصرفی خود را به پزشک اعلام نمایید ؛ زیرا امکان دارد مصرف برخی از آن ها جراحی را تا حدودی دشوار کند.
- مصرف آسپرین یا دیگر داروهای رقیق کننده خون را متوقف کنید. پیش از جراحی ( یک هفته یا بیش تر ) ، جراح از شما می خواهد تا مصرف داروهایی همچون آسپرین ، ایبوپروفن یا دیگر مسکن ها و نیز داروهای رقیق کننده خون را کنار بگذارید ؛ چرا که این داروها باعث افزایش خونریزی در طول جراحی می شوند.
- 8 الی 12 ساعت قبل از جراحی ماستکتومی ، از خوردن و آشامیدن امتناع کنید. بهترین جراح پستان در اصفهان ، در این رابطه دستورالعمل مخصوصی به شما ارائه می دهد.
دوره ریکاوری عمل ماستکتومی
بهبودی کامل پس از جراحی ماستکتومی کمی زمان بر می باشد. اکثر زنان پس از 4 هفته می توانند کارها و فعالیت های نرمال روزانه خود را انجام دهند. هرچند امکان دارد این پروسه برای برخی دیگر ، چندین ماه طول بکشد ؛ زیرا ممکن است پس از انجام پستان یرداری ، فرد همچنان به روندهای درمانی دیگر نیاز داشته باشد.
مراقبت های بعد از عمل جراحی ماستکتومی
- بعد از جراحی ماستکتومی ، شدت بروز درد در میان تمامی زنان یکسان نیست.
- برای کنترل درد ناشی از جراحی می توانید طبق دستور بهترین دکتر ماستکتومی در اصفهان ، از داروی مسکن استفاده نمایید. توصیه می شود جهت کنترل بهتر ، داروها را پیش از تشدید درد مصرف کنید.
- جهت کاهش تورم می توانید در محل مورد نظر ، کمپرس یخ قرار دهید.
- در صورت پلاستیکی بودن پانسمان ، 24 ساعت پس از خارج کردن درن ها ، مانعی برای استحمام وجود ندارد.
- اگر سینه ها با گاز جراحی و چسب کاغذی پانسمان شده باشند ، 2 روز بعد از جراحی برداشته شده و سپس می توانید حمام کنید.
- پس از حمام ، حتما با استفاده از یک حوله تمیز ، محل بخیه ها را خشک نمایید.
- تا زمان بهبود کامل بخیه ها ، نباید به هیچ گونه فعالیت پر تحرکی بپردازید ؛ البته برای جلوگیری از تشکیل لخته خون می توانید پیاده روی سبک انجام دهید.
- توصیه می شود حداقل تا 4 هفته بر روی کمر بخوابید تا به محل جراحی فشار وارد نشود.
جراحی ماستوپکسی چقدر طور می کشد ؟
قبل از انجام پروسه ، بهترین جراح پستان در اصفهان در مورد زمان انجام عمل و اینکه چه مراقبت ها و نکاتی را باید قبل از جراحی رعایت کنید با شما صحبت خواهند کرد و سعی می کنند به سوالات و ابهامات شما پاسخ می دهند.
ماستکتومی ترمیمی معمولا یک تا سه ساعت زمان خواهد برد ، بعد از جراحی نیاز به بستری شدن در بیمارستان نداشته و بلافاصله بعد از عمل می توانید برای استراحت و شروع دوره ریکاوری به منزل بروید.
اگر در طی عمل جراحی باید هر دو سینه شما برداشته شود ( ماستکتومی دوبل ) طبیعتا جراحی شما طولانی تر خواهد شد و حتی ممکن است نیاز داشته باشید تا یک روز در بیمارستان بستری شده و تحت نظر پزشک بمانید. اگر جراحی ماستکتومی شما همراه با جراحی ترمیمی باشد ، زمان انجام عمل از حالت قبل هم طولانی تر بوده و شاید حتی مجبور شوید چند روز را در بیمارستان و تحت نظر پزشک خود سپری کنید.
مراحل عمل ماستوپکسی در اصفهان :
- جراحی ماستکتومی زیر نظر بهترین جراح پستان در اصفهان ، معمولا تحت بیهوشی کامل انجام می شود و بیمار در طی انجام جراحی درد و ناراحتی ای حس نمی کند. پزشک برای شروع جراحی یک برش بیضی شکل دور سینه ایجاد کرده و بسته به تکنیک و فرایند مورد نیاز، ممکن است کل یا بخشی از بافت سینه حذف و برداشته شود.
- فارغ از نوع ماستکتومی ای که برای شما انجام می شود ، قسمتی از سینه که برداشته می شود جهت مطالعه و بررسی بیشتر به آزمایشگاه فرستاده خواهد شد .
- اگر همراه با ماستکتومی ، جراحی ترمیم سینه هم انجام می دهید ، یکی از راه ها و یا روش هایی که در این جراحی مورد استفاده قرار میگیرد ، این است که در طی جراحی برای برآمده کردن و فرم دهی به سینه از یک سری بافت های موقت (پروتز مانند) استفاده می شود.
- بانوانی که بعد از عمل ماستکتومی می بایست پرتو درمانی انجام می دهند ، می توانند در صورت موافقت متخصص شان ، با قرار دادن این بافت ها در سینه خود ، از شل شدگی و بد فرمی پوست بعد از تراپی جلوگیری کنند.
سینه بند بعد از جراحی ماستکتومی
ورزش و تمرین به طور مرتب یکی از مهم ترین و موثرترین موارد مربوط به سلامتی ما می باشد. مخصوصا برای افرادی که بیمار هستند ، مانند اشخاصی که به سرطان سینه مبتلا می باشند یا بوده اند. متخصصان می گویند ، که ورزش همزمان و بعد از ماستکتومی مشکلی ایجاد نمی کند البته در صورتی که بسیار سنگین یا حرفه ای نباشد. همچنین می تواند کمک زیادی به بهبود شما و کاهش زمان ریکاوری بعد از درمان کند. ضمنا بعد از درمان که شما بر روی بهبود سلامتی و ارتقا سطح زندگی تمرکز دارید ورزش می تواند کمک بسیار بزرگی باشد و همچنین باعث پیشگیری از ابتلا دوباره شما به این بیماری می گردد.
عادت و انجام مداوم یک برنامه تمرینی به مقدار کافی دشوار می باشد و این موضوع که چه سینه بندی برای بعد از ماستکتومی مناسب است و پیدا کردن یک سینه بند با کارایی و ظاهر مناسب از چالش های اصلی برخی افراد می باشد ، که کار را برای آن ها سخت می نماید. اکثر سینه بندهای بعد از این پروسه راحت نیستند و ممکن است هنگام تمرین شما را اذیت کنند و یا از نظر ظاهری باعث ناراحتی شما شوند. بنابراین یکی از موضوعات بسیار مهم می باشد ، که باید به آن دقت شود.
آیا نیاز دارید بعد از ماستکتومی سینه بندهای مخصوص بپوشید؟
در برخی موارد جراحی سینه یا شیمی درمانی می توانند بعد از سرطان باعث حساس شدن سینه های شما گردند. بنابراین استفاده از این سینه بندهای مخصوص می تواند باعث ایجاد احساس راحتی برای شما شود. پزشک با توجه به نوع و شرایط سینه شما و جراحی که انجام داده اید به شما می گوید ، که نیاز به استفاده از سینه بند دارید. در صورتی که باید از آنها استفاده می نمودید نیز به شما می گوید که چه نوعی برای شما مناسب می باشد. همچنین نیاز به استفاده از سینه بندهای مخصوص تا زمانی که به شما گفته نشده نیست و می توانید از سینه بندهای عادی استفاده نمایید.
در صورتی که راهنمایی نشدید یا درباره این موضوع به شما چیزی گفته نشد. باید با پزشک خود مشورت کرده و از او بخواهید تا شما را در این زمینه راهنمایی نماید و بهترین گزینه را برای شما آشکار کند. در چند هفته اول اکثر زنان سینه بندهای بدون سیم و گیره ، نرم و راحت و آزاد را برای پوشیدن انتخاب می کنند. برخی ترجیح می دهند ، که از سینه بندهای بند جلو استفاده نمایند ؛ زیرا پوشیدن آنها در چند هفته نخست ساده تر می باشد. دلیل این موضوع نیز این است ، که در چند هفته نخست بعد از ماستکتومی شانه های شما سفت و یا دچار گرفتگی می شوند. برای حل این مشکل نیز یکسری تمرینات وجود دارند ، که می توانید با انجام صحیح و مرتب آن ها شانه های خود را بهبود ببخشید و از گرفتگی و سفتی آن ها بکاهید. مردان نیز توسط پزشک برای چگونگی احساس راحتی بیشتر بعد از درمان سرطان سینه راهنمایی می شوند.
افراد مناسب برای ماستکتومی چه ویژگی هایی دارند ؟
همه زنانی که دچار مشکلی مثل سرطان سینه می شوند باید بین دو پروسه حفظ سینه و برداشت سینه انتخاب نمایند. صد درصد وقتی این اتفاق می افتد و زمان به انجام این تصمیم گیری می رسد همه می دانند که روش منطقی تر برای خارج کردن سرطان و آثار آن از بدن به شکل کامل ماستکتومی روش مناسبی می باشد البته این تصمیم باید با مشاوره پزشک و دقت بالا گرفته شود ؛ زیرا می تواند بر روی زندگی شما اثر بگذارد. در ادامه می خواهیم به شکل دقیق بررسی نماییم که در چه شرایط و مواقعی نیاز به انجام این جراحی وجود دارد :
- نمی توانید از اشعه درمانی بهره مند شوید
- دوست دارید تا درمان به شکل وسیع تر انجام گردد
- قبلا از روش اشعه درمانی استفاده نموده اید ، اما جواب نگرفتید
- سایر روش های جراحی سینه و درمان سرطان را تست نموده این و پاسخی دریافت نکرده اید
- غدد سرطانی در بخش های دوری در یک سینه دارید که نمی توان آن را بدون تغییر در ظاهر سینه خارج نمود
- تومور سرطانی در سینه شما اندازه ای بیش از 5 سانتی متر دارد یا تقریبا تمام حجم پستان شما را فرا گرفته است
- باردار هستید و نمی توانید روش اشعه درمانی را در دوران بارداری انجام دهید
- در صورتی که به بیماری های اتصال بافت بدن مانند پینه پوست و غیره مبتلا باشید نیز به شکل بخصوصی به اشعه درمانی حساس خواهید بود و نیاز دارید هرچه سریع تر آن را با ماستکتومی به طور کامل درمان نمایید
- به سرطان پستان التهابی مبتلا شده اید
مطلب مهمی که وجود دارد و قابل توجه زنانی است که از بازگشت سرطان پستان ترس دارند ، باید گفت که بین دو روش درمان سرطان پستان تنها یک تفاوت وجود دارد. این تفاوت در بازگشت این بیماری به بدن می باشد. اگر انتخاب بیمار برای جراحی حفظ پستان صحیح باشد و از نظر تکنیکی هم درست و علمی انجام شود. عاقبت هر دو نوع جراحی کاملا شبیه به هم هستند.
بازگرداندن سینه بعد از ماستکتومی
بعد از اینکه پروسه انجام شد و سینه برای درمان سرطان برداشته شد ممکن است برخی از بانوان بخواهند که سینه های خود و حجم آن ها را برای زیبایی اندام خود بازگردانند. به این عمل بازیابی یا تجدید سینه می گویند ، البته باید بدانید که تمامی موارد یکسان نیستند با این حال اکثر بیمارانی که این پروسه را انجام داده و سرطان خود را درمان نموده اند می توانند بازیابی پستان را انجام دهند. همچنین لازم به ذکر است که می توانید تجدید سینه های خود را همزمان با خود جراحی ماستکتومی انجام دهیم.
در صورتی که به بازیابی سینه های خود بعد از جراحی سینه فکر می کنید بهتر است که درمورد این موضوع قبل از پروسه با یک متخصص خوب و یکی از نزدیکان مانند اعضای خانواده مشورت کنید تا تصمیم درست را بگیرید. این موضوع کمک می کند تا تیم جراح بتوانند به خوبی برنامه ریزی نمایند و پروسه را انجام دهند تا به بهترین نتیجه ممکن برسید ، حتی اگر تصمیم داشتید که بازیابی سینه را انجام ندهید.
برخی از زنان نیز این پروسه را انجام نمی دهند و بعد از اتمام جراحی ماستکتومی برای اینکه بتوانند ظاهر سینه را بازگردانند از پروتزها سینه که به صورت سینه بند نیز وجود دارند استفاده می نمایند. این یک روش مناسب برای افرادی می باشد که می خواهند زیبایی سینه را در اندام خود در چشم دیگران حفظ کنند ، اما خود علاقه ای به بازگرداندن سینه های طبیعی ندارند. دسته ای از زنان نیز وجود دارند که نیازی به سینه ندارند و مشکلی با نبود آن پیدا نمی کنند. این دسته از زنان شجاعت تحسین برانگیزی نیز دارند ؛ زیرا تفکر مردم برای آن ها مهم نیست و از کمبود این فاکتور در اندام خود ترسی ندارند و آن گونه که می خواهند به زندگی خود ادامه می دهند و سبک جدیدی نیز در آن ایجاد می کنند.