سینه فیبروکیستیک ، در واقع نوعی بافت پستان می باشد که دارای بافت گره دار یا موج دار است. بیشتر بانوان با فیبروکیستیک پستان مواجه بوده و به طور طبیعی دارای توده هایی در پستان های خود می باشند. از این رو در جامعه پزشکی از سينه فيبروکيستيک ، تحت عنوان بیماری یاد نمی شود و صرفا نوعی وضعیت پزشکی محسوب می گردد. در این مقاله از دکتر کامران دولتشاهی ، بهترین جراح سینه در اصفهان ، به صورت جامع به بررسی این موضوع می پردازیم.
لازم به ذکر است اگرچه ممکن است مشکلاتی در نواحی مشخصی از بافت سینه های فیبروکیستیک مشاهده شود ، اما توجه داشته باشید که تغییرات این نوع از سینه ها عمدتا به دنبال نوسانات هورمونی رخ می دهد و به ندرت ناشی از سرطان پستان می باشد ؛ لذا عمدتا نگران کننده نمی باشند. به طور کلی می توان اشاره داشت که تغییرات هورمونی طبیعی بدن خانم ها در سیکل ماهیانه ، مهم ترین و موثرترین فاکتور در بروز وضعیت سینه فیبروکیستیک می باشد. سينه فيبروکيستيک ، معمولا در خانم هایی که در بازه سنی 20 الی 50 سال قرار دارند ؛ بویژه در بانوان 30 سال به بالا رخ می دهد.
علائم سینه فیبروکیستیک
همانطور که اشاره شد بسیاری از خانم ها دارای توده هایی در سینه های خود هستند و در حقیقت دچار وضعیت سینه فیبروکیستیک می باشند. حال آن که توجه داشته باشید که تقریبا اکثر بانوانی که با این وضعیت مواجه هستند ؛ هیچ گونه علائمی نداشته و تنها ممکن است در هنگام لمس سینه خود در برخی مناطق سینه ، احساس متفاوتی در حین لمس داشته باشند.
سایر علائم سينه فيبروکيستيک
- تورم در سینه
- حساسیت
- درد پستان
لازم به ذکر است که علائم فوق الذکر ، غالبا طی سیکل قاعدگی تشدید شده و با پایان یافتن پروسه قاعدگی به تدریج کاهش می یابند. همچنین باید توجه داشت که سایز توده های گره دار پستان ، نیز اغلب با شروع پروسه قاعدگی تغییر اندازه می دهند. ناگفته نماند که توده های موجود در سینه فیبروکیستیک ، در برخی موارد درد در ناحیه زیر بغل را به دنبال دارند. توجه داشته باشید که توده های موجود در پستان فیبروکیستیک ، عموما به بافت اطراف خود متصل نمی باشد ؛ در نتیجه این توده ها ، در هنگام دستکاری حرکت می کنند. گاها نوک سینه افراد مبتلا به سينه فيبروکيستيک ، قهوه ای رنگ یا تیره بوده و بدون ایجاد کوچکترین فشار یا ضربه تراوش می کند.
خانم های عزیز ، در صورت لمس پستان و مواجهه با توده در بافت پستان خود نباید دچار نگرانی شوند ؛ زیرا بروز هر تغییری در پستان نگران کننده نمی باشد. اما با این وجود در هنگام رویارویی با هر گونه تغییری در بافت سینه ، برای اطمینان از صحت سلامت پستان ها باید به جراح و متخصص بیماری های پستان در اصفهان مراجعه شود.
تشخیص سینه فیبروکیستیک
به طور کلی ، همه خانم ها می توانند با خودآزمایی پستان خود متوجه تغییر در ظاهر یا احساس در سینه های خود شوند ؛ لذا بانوان محترم در صورت مشاهده هر گونه تغییر در سینه های خود باید برای بررسی های بیشتر به بهترین متخصص بیماری های پستان در اصفهان مراجعه نمایند. البته باید اشاره داشت که تشخیص توده گره دار در سینه ها امری دشوار می باشد و به سهولت و با خودآزمایی پستان ، ممکن است تشخیص داده نشود. در این جا باید اشاره داشت که هر چند عمده توده های پستان ، سرطانی نمی باشند ؛ اما با این وجود به منظور پیشگیری از سرطان پستان و شروع بهنگام درمان ، اکیدا توصیه می شود که تمامی توده های گره دار و سینه فیبروکیستیک مورد ارزیابی و بررسی قرار گیرند.
درمان سینه فیبروکیستیک
چنانچه سینه فیبروکیستیک ، دردی به دنبال نداشته باشد ؛ نیازی به درمان نخواهد داشت ؛ با این حال در صورت صلاحدید پزشک می توان در راستای درمان فیبروکیستیک پستان از راهکارهای ذیل بهره برد :
- استفاده از سوتین های راحت
- کاهش مصرف استروژن
- درمان های دارویی
- تغییر رژیم غذایی
جراحی سینه فیبروکیستیک
در مواردی که سينه فيبروکيستيک ، منجر به بروز درد در پستان ها شود ؛ می توان با جراحی و برداشتن توده هایی که سبب بروز درد می شوند ؛ مبادرت به درمان سینه فیبروکیستیک توسط بهترین جراح پستان در اصفهان ، نمود.
علت ایجاد بیماری فیبروکیستیک پستان چیست ؟
- در اثر ترشح بیش از حد هورمون پروژسترون و استروژن این بیماری ایجاد می شود.
- زنانی که اختلالاتی در روند عادت ماهیانه آن ها وجود دارد ، بیشتر در معرض ابتلا به فیبروکیستیک قرار دارند.
- سیکل نامنظم عادت ماهیانه ، سابقه خانوادگی ، بارداری بالای 30 سال از مواردی است که در بروز سینه فیبروکیستیک تاثیر گذار است.
- استفاده از داروهای هورمونی که در پروسه درمان ivu و ivf استفاده می شود ، از عوامل تاثیرگذاری است که موجب تشدید این بیماری می شود.
تغییرات فیبروکیستیک سینه
فیبروکیستیک سینه در واقع یک بیماری محسوب نمی شود ، بلکه در حقیقت تغییراتی است که در پستان خانم ها ایجاد شده و با تورم و درد قبل از عادت ماهیانه همراه است و بعد از اتمام عادت ماهیانه ، به صورت نسبی بهبود پیدا می کند. معمولا 80 درصد خانم ها در دوره هایی از زندگی این حالت را تجربه می کنند ، اما در افراد مختلف ، شدت یکسانی ندارد.
مشخصات کیست سینه
از ویژگی های این کیست می توان به حالتی دانه دانه مانند و احساس ناصافی در هنگام لمس پستان اشاره کرد. به این حالت در اصطلاح پزشکی ، ندولاریتی گفته می شود. این بافت ها در تمام مناطق سینه می تواند وجود داشته باشد ، اما معمولا در قسمت بالا ، به سمت خارج پستان یعنی در نزدیکی زیر بغل ، تراکم آن بیشتر است.